16 janvier 2006

Et je crie "Stop la dinde!!!"


Noël semble fini, mais fort heureusement, pas pour tout le monde... Je vous livre une petite recette norvégienne. Non, ce n'est pas une omelette... Je vous laisse découvrir.

DYRESTEK MED VILTSAUS
5 amerikaanse ponden. (2 1/4 kg) been van rendier Stroken van suet
1/4 duim (5 Mm) dikke
1/2 beker (1 1/4 dl) boter Zout en peper
1 beker (2 1/2 dl) volle melk, verwarm
1 beker (2 1/2 dl) bewatert
De saus: 1 1/2 tbsp. beboter 2 tbsp. meel 2 bekers verzuren crème 2 tsp. rode bes gelei 1 snee bruine geit kaas Beeld van Ekte Norsk Mat -- de Authentieke Noor Koken door Astrid Karlsen Scott De Sami mensen is gewoonlijk gedacht van als verschillende groepen volgens de activiteit zij uitvoeren. Het "Berg Sami," de nomade mensen van Noordelijke Scandinaviës en Rusland, zijn de typische Sami. Het kostbare rendier betekent leven naar de Sami mensen, gebruiken zij ieder deel. Botten en toeters zijn gebruikt voor voorwerpen en versieringen, huid voor kleren en laarzen en het onbetaalbare
vlees ondersteunt leven.
Het braadstuk: Was vlees in koud water en droog goed. Trim van vet en overvloedige huid (niet het vlies dat spieren samen bijhoudt). Spel vlees is geneigd om te zijn liever te drogen en zou moeten larded worden. Met dunne, scherpe mes uitvoering diepe gaten of zakken in vlees en prop in stroken van suet vol. Knoop het braadstuk en wrijfbeurt met zout en peper. Bruine boter in grote, zware pot boven op fornuis. Een ijzeren pot is verkozen. Vet grondig met boter of margarine voor het gebruik in. Plaats vlees in pot, vlezige zijde beneden. Bruineer goed op alle zijden en toevoegen meer boter als nodig. De bocht met twee houtene lepels te vermijden prikkene vlees. Wanneer bruin, stortbui op de warme melk en bewater en verminder hitte. Het deksel, dat deksel verlaat dat een beetje halfopen toestaat dat stoom te ontsnappen. Kook langzaam 2 tot 2 1/2 uur en rijgen vlees toevallig. Voeg meer melk toe en bewater als vlees moest bijhouden bedekte ongeveer twee derde. Wanneer koken vervolledigd is, verwijder vlees en kost verwarmt.
De saus: Brown boter, beroering in meel, voegt druppelenen van braadstuk bij stukjes en bij beetjes toe en roert constant om een glad te maken, communicatiemiddel verdunt saus (de sour cream zal het verdikken). De kok 5 tot 8 minuten. Roer in sour cream, bes gelei en geit kaas. Voeg zout zo nodig toe. De letbal sudder een tijdje, maar kookt niet. De snee en schik vlees op warme portie schotel. Verfraai met peterselie en tomaten. Dien saus in afzonderlijke gerecht. Begeleide met parsleyed, stoom-gedroogde aardappelen of kleine gebruineerde aardappelen en enig soort indien groene groente (Spruitjes of erwten zijn heel goed). Indien verkrijgbare lijsterbes bes gelei met zijn scherpe smaak een uitstekende begeleiding naar enig spel is.

(C'est du rôti de reine rêne renne en sauce.)

1 Comments:

Blogger Onnélàonnélà said...

oui mais seulement après 20 heures.
Z

10:24 PM  

Enregistrer un commentaire

<< Home